Frequently Ask Question

 
1: What is the legal status of the Ganpat University?
Ans. The Ganpat University, a 'State Private University' has been established on 12th April, 2005 by the State Legislature of Government of Gujarat through Act No. 19 of 2005 and notified vide Notification No. GH/SH/6/GUA/3005/1194/KH-1, dated 11th April, 2005. The Ganpat University is also recognized by UGC under section 2(f) of the UGC Act, 1956 and is a permanent member of Association of Indian Universities (AIU).
 
2: Is this a deemed University? What is a deemed University? How Ganpat University is different than deemed University?
Ans. No, the Ganpat University is not deemed University.It is a "State Private University".
 
Deemed University is defined as "An Institution Deemed to be University commonly known as Deemed University refers to a high‐performing institute, which has been so declared by Central Government under Section 3 of the University Grants Commission (UGC) Act, 1956." 
 
The Ganpat University, a 'State Private University' has been established by the State Legislature of Government of Gujarat.
 
3: Is my degree valid in India and abroad if I am awarded a degree by Ganpat University?
Ans. The Ganpat University is a permanent member of Association of Indian Universities (AIU) which assists universities in obtaining recognition for their degrees, diplomas and examinations from other universities, Indian as well as foreign, hence degree awarded by Ganpat University is valid in India & Abroad.
 
4: What is Section 2(f) of the UGC? 
Ans. Section 2(f) of the UGC is applicable to the University established or incorporated by or under a Central Act, a Provincial Act or State Act, and includes any such institution as may, in consultation with the University concerned, be recognized by the Commission in accordance with the regulations made in this behalf under UGC Act, 1956. 
 
5: What is a difference between 'Private University' and a 'State Private University'? 
Ans. A State Private University is a university established through a State/Central Act by a sponsoring body viz. A Society registered under the Societies Registration Act 1860, or any other corresponding law for the time being in force in a State or a Public Trust or a Company registered under Section 25 of the Companies Act, 1956, whereas Private University may not be established through a State/Central Act. 
 
6: What is a difference between “State University (Govt. University)” and a “State Private University”?
Ans. A State University shall receive the fund from respective Government while State Private University may not.
 
7: Do Private Universities have to renew their approval after a specific period of time?
Ans. No, there is no such provision.
 
8: Can I do Ph.D. from one of the foreign Universities if I have a Master's degree from Ganpat University? 
Ans. Yes, students become eligible for Research Degree Programme from any Foreign University as Ganpat University offers PG Degree as per Section 22 of UGC Act, 1956 for the specification of Degree as well as it is the member of AIU also. 
 
9: Do I get an Education Loan support from Ganpat University? If yes, from which banks? 
Ans. Yes, Ganpat University support for Education Loan from any Nationalized as well as scheduled Bank following RBI Regulations.
 
10: Ganpat University offers programs from Industry Interface Centre also, are these valid programs?
Ans. Yes, Ganpat University offers various programs under Industry Interface Centre are valid.
 
11: Are the programs of Ganpat University approved by AICTE?
Ans. The following programs are approved by AICTE.

Name of the Institute

Programs

Specialization

S. K. Patel College of Pharmaceutical Education and Research

B.Pharm.

 

 

 

 

 

M.Pharm.

Pharmaceutics

Pharmacology

Quality Assurance

 

 

 

 

 

U. V. Patel College of Engineering

 

 

 

 

 

 

B.Tech.

Electronics & Communication Engineering

Computer Engineering

Information Technology

Biomedical and Instrumentation Engineering

Mechatronics Engineering

Mechanical Engineering

Civil Engineering

Electrical Engineering

Marine Engineering

Automobile Engineering

 

 

 

M.Tech.

Mechanical Engineering-AMT

Mechanical Engineering-CAD/CAM

Computer Engineering

Information Technology

Electronics & Communication Engineering

Electrical Engineering

V. M. Patel Institute of Management

M.B.A.

General

 

A. M. Patel Institute of Computer Studies

M.C.A.

 

M.C.A. Dual Degree

 

 
12: Does the Ganpat University provide transportation facility? If yes, how to avail it and what are the charges?
Ans. Yes, Ganpat University provides the transport facility from Ahmedabad, Gandhinagar, Mehsana and  major center of North Gujarat region by paying the applicable charges at respective institute. For more detail Click Here
 
13: Does the Ganpat University provide hostel facility? If yes, how to avail it and what are the charges?
Ans. Yes, Ganpat University provides separate hostel facility for both Girls and Boys. After getting the admission at Ganpat University, the students have to contact the respective Hostel Superintendents. For more details please Click Here..
 
14: Does the Ganpat University offer Scholarships? If yes, how to avail it?
Ans. Yes, Ganpat University offers the Merit Scholarship to the Scholar students’ for all Undergraduates and Postgraduates programs. After declaration of respective semester results, the students qualify the first to third rank will get the scholarship.
 
15: What are the different quotas for admission? 
Ans. The Ganpat University offers the admission under various quotas i.e. NRI, Management, Supernumerary Categories of Children of Indians Working in Gulf Countries and South East Asia (CIWGC) /Persons of Indian Origin (PIO) / Foreign Nationals (FN).
 
16: What is Association of Indian Universities (AIU)?
Ans. Association of Indian Universities is an inter-University Organization of India which assists universities in obtaining recognition for their degrees, diplomas and examinations from other universities, Indian as well as foreign. 
 
17: Is Ganpat University a member of AIU?
Ans. Yes, Ganpat University is a permanent member of AIU.
 
18: What are the benefits of having a degree from a University, which is a member of the AIU?
Ans. Being a permanent member of AIU, The Ganpat University students can get the benefits such as facilitation for conferences, seminars, workshops, lectures and research in higher learning etc. Further students can participate in AIU sponsor sports tournaments, youth welfare, student services, cultural programmes, adult education and such other activities as are conducive to the betterment and welfare of students or teachers and others connected with universities.